Kaakon Golf - Historia

Kaakon Golfin historia pähkinänkuoressa.

Golfseura Kaakon Golf perustettiin lokakuussa 2007. Perustavassa kokouksessa Virojoen Rajasalissa oli läsnä 9 henkeä. Jäsenmäärä on kasvanut kolmannen toimintavuoden tullessa täyteen noin 160 henkeen.

Keskeinen eteenpäin vievä voima on tahto saada golfkenttä aikaiseksi kaakkoisimpaan Suomeen. Kolmen vuoden aikana olemme päässeetkin jo melko pitkälle: Maa-alue kentälle löytyi vuonna 2008, harjoituskenttä tehtiin pääosin talkootyönä kesällä 2009, ja "oikean" golfkentän rakennustyöt alkoivat kesäkuun alussa 2010. Tällä hetkellä (syyskuun lopulla 2010) viisi ensin valmistunutta väylää jo mukavasti vihertävät, ja lopuille neljälle väylälle on tarkoitus tehdä golfruohon kylvötyöt vielä tämän syksyn aikana. Pelaamaan pitäisi päästä kauden 2011 aikana.

Vuoden 2008 aikana aloimme pitämään harjoituksia Tuulan, Juhan ja Raimon pystyttämällä alle 100 m pitkällä tasaiseksi leikatulla nurmikolla, jossa oli mukiinmenevä "talvigriini" ja hiekkaeste. Golf pro Jenni (Kuivainen) oli mukana alusta asti.

  • Ilpo Häsä voitti seuran ensimmäisen mestaruuden Kotkassa käydyssä kamppailussa.
  • Omalle kentälle löytyi ihanteellinen sijaintipaikka luonnonkauniista paikasta Tiilikkalassa. 
  • Käytiin keskusteluja Suomen tunnetuimpiin kuuluvan golfarkkitehdin, Lassi-Pekka Tilanderin kanssa kentän suunnittelusta. 

Kaudella 2009 sitten talkoiltiin oma harjoituskenttä (valokuva) Virojoen Tiilikkalaan, nykyiselle paikalleen. Harjoituskenttä jäänee nykyiselle paikalleen, mutta osan viikkoa se tullee myöhemmin toimimaan Driving Rangena, joka on tarkoitus toteuttaa samalle paikalle kaudella 2011.

Harjoituskentän avajaiset olivat 2009 jo mukavan kokoinen tapahtuma, kun tangokuningas Jukka Hallikainen kävi lyömässä meille "virallisen" avauslyönnin.

  • Green Cardin suorittajia jo kolmisenkymmentä ja vierailtiin mm. Kotkan ja Lappeenrannan kentillä.
  • Seuramme mestaruuden voitti Veijo Suomela.
  • Tilander sai valmiiksi kenttämme pääsuunnitelman, ja haimme lupia rakentamista varten.
  • Joulukuussa 2009 meidät hyväksyttiin Suomen Golfliiton jäsenseuraksi.

Kauden 2010 ehdoton päätapahtuma on ollut oman kentän rakennustyöt. Vedimme keväällä ja kesällä osakeantikampanjan, jolla saimme 64 osaketta myytyä. Puolenkymmentä Etelä-Kymenlaakson merkittävää yritystä tuli osakkaaksemme. Kampanja jatkuu syksyllä. Pyrimme hakemaan optimaalisen edullista myyntihintaa osakkeille, jotta saisimme kerättyä mahdollisimman paljon rakentamisessa tarvittavaa pääomaa.

  • Osakkaille tarjoamme pistämättömiä etuja, joista lisää toisaalla kotisivuillamme..
  • Kauden 2010 mestaruuden vei Teemu Suomalainen.
  • Kentän rakentajaksi saimme Petri Vainion Greenform Oy:n, joka on tunnettu viheriöiden toteuttajana Suomen huippukentiltä, mm. hulppeilta Kytäjän ja Vanajanlinnan golfkentiltä.

Kaudella 2011, tarkemmin sanoen Juhannuksena 2011 vietettiin kenttämme kuuden ensimmäisen väylän avajaisia. Avauslyönnin iski elinkeinoministeri Jyri Häkämies (kuva avajaisista).

Kaudella 2012 avattiin kenttämme kaikki yhdeksän väylää koko komeudessaan. Nämäkin avajaiset pidettiin Juhannuksena ja siitä lähtien kenttämme on ollut kasvavan mielenkiinnon kohteena. Loppukausi 2012 oli kovin sateinen, mutta tilanne tulisi muuttumaan..

Kaudella 2013 saimme kenttämme ylösrakentamisen kokonaisuudessaan valmiiksi, kun automaattisen kastelujärjestelmän viimeinen vaihe saatiin kesäkuussa käyttöön. Nyt kentän rakennustyöt oli viety päätökseen. Vaikka erilaisia kehityskohteita on edelleen olemassa – milläpä kentällä ei olisi – niin tästä eteenpäin voimme keskittyä kentän edelleen kehittämiseen. Rakennustyö on valmis.


Ellet sinä, hyvä lukija, vielä ole jäsenemme tai osakkaamme, liity joukkoomme samantien! Näiltä kotisivuilta löytyvät lomakkeet osakkeen hankinnalle sekä jäseneksi liittymiselle. Tule mukaan toimintaan!


Kuinka golf saapui Suomeen

Nikolai II Romanov 1912Golf saapui Suomeen vuonna 1912 Venäjän keisarin - ja samalla Suomen suuriruhtinaan - Nikolai II:n toimesta, kun hän rakennutti Virolahdelle pienen golfradan perheensä, hoviväkensä sekä aatelisystäviensä iloksi.

Nikolai II:n serkku, Ranskan Cannesissa asuva suuriruhtinas Mihail Romanov, oli tunnetusti golfin suuri ystävä. Käytyään tutustumassa St. Andrewsin kuuluisaan golfkenttään Skotlannissa, pisti suuriruhtinas Mihail kotiin palattuaan uuden yhdeksän väylän golfkentän suunnittelun ja rakentamisen pystyyn vuonna 1891. Tästä kentästä tuli Ranskan Rivieran ensimmäinen golfkenttä. Muutamaa vuotta myöhemmin suuriruhtinas kutsui luokseen maailmankuulun kenttäsuunnittelijan Harry Coltin, pyysi häntä uudistamaan ja muokkaamaan kentästään 18 reikäisen. Harry Colt otti suuriruhtinaan tarjoaman tehtävän vastaan ja suunnitteli kentän laajennuksineen, joka valmistui vuonna 1908 ja on toiminnassa vielä tänäkin päivänä, nimeltään The Old Course, Cannes – Mandelieu.
 
Virolahden rannikkoalueet saaristoineen kuuluvat koko Skandinavian ja Itämeren kauneimpien joukkoon. Suuriruhtinas Nikolai II lomaili säännöllisesti Virolahdella kesäisin vuosina 1906-1914, pisimmillään jopa kolme kuukautta kesän aikana. Suuriruhtinas perheineen asui jahdillaan ison laivasaattueen ympäröimänä. Vuonna 1912 hän rakennutti niin golf- kuin tenniskentänkin Virolahdelle, yksityiseen "huvipuistoonsa”. Ruhtinaan kansainvälisiin kesälomavieraisiin lukeutui mm. Saksan keisari Wilhelm II Hohenzollern sekä Ruotsin kuningas Gustav V Bernadotte.
 
Ensimmäisen maailmansodan myötä suuriruhtinaan lomamatkat Virolahdelle loppuivat ja keisarillinen huvipuisto golfratoineen rapistui pikkuhiljaa paikoilleen. Suomalaisista ainakin kenraali C. G. E. Mannerheimin ja kustantaja Eljas Erkon tiedetään harrastaneen golfia ulkomailla 1920 luvulla. Suomen ensimmäinen todellinen golfkenttä perustettiin Taliin, Helsinkiin vuonna 1932, tasan 20 vuotta sen jälkeen kun Romanovien hoviväki löi golfpalloa Virolahden rantaniityillä. Viipuriin valmistui järjestyksessä Suomen toinen golfkenttä muutamaa vuotta myöhemmin, vain 50 kilometrin päähän Virolahdelta. Sen perusteella, mitä olemme voineet lukea, voimme vain kuvitella, kuinka paljon vaatimattomampia nämä ensimmäisen golfkentät olivat nykyisiin verrattuna, keisarin golfradasta puhumattakaan, mutta niiden kautta laji tuli Suomeen ja lähti voimakkaasti leviämään myöhempinä vuosikymmeninä.
 
Vielä tänäkin päivänä on Virolahti saaristoineen, golf- ja tenniskenttineen sekä Harjun ratsastuskeskuksineen vain harvojen tuntema helmi Suomen lomakohteiden joukossa. Olet lämpimästi tervetullut nauttimaan golfista paikkakunnalle, joissa sitä pelattiin maassamme ensi kertaa. Jos golf on sinulle uusi laji, tutustutamme sinut sen saloihin ja iloihin mielellämme. Vuonna 2011 valmistuvan kenttämme suunnittelija on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen golfarkkitehti Lassi-Pekka Tilander.